Hoppa till sidans innehåll

Tränings- och tävlingspolicy


Bakgrund och syfte

Erfarenhet visar att det tar lång tid att utvecklas till en någorlunda färdig brottare, 10 år av träning och tävling är ett riktmärke. Helt klart är att man aldrig blir en helt komplett brottare, det finns alltid något att utveckla och förbättra oavsett hur länge man har varit aktiv. Syftet med denna policy är att tydliggöra riktlinjer för träning och tävling så att brottare i BK Snar förhoppningsvis skall bli ”någorlunda” färdigutvecklade brottare som är aktiva i klubben under lång tid. Det som därför eftersträvas är en handledning där brottaren hela tiden upplever att hon eller han utvecklas hela tiden. Detta uppnås genom att inledningsvis träna och tävla i liten/mindre omfattning under de första åren för att sedan succesivt öka tränings- och tävlingsdosen samt svårighetsgraden på träningar och tävlingar. För yngre åldrar är brottningsträningen mer inriktad på lekfull träning för att efter ett par år bli mer teknik- och brottningsinriktad.

Träning

Brottningsträningen är en mycket allsidig och nyttig typ av träningsform. Brottningsträning kan vara mycket krävande. Träningen skall balanseras så att rätt mängd erhålls i rätt ålder och utvecklingsnivå hos brottaren. Ett inte helt ovanligt problem är att brottaren i unga år tränar för mycket för att sedan ”tappa suget” när träningsdosen så småningom ökas. Därför bör träningen inledningsvis vara inriktad på smidighet, styrka och koordination på ett lekfullt sätt. Först efter ett par år bör den bli mer specialiserad på avancerad brottningsträning och därmed mer teknikinriktad.

Rekommenderade träningsdoser brottningsträning:

  • Upp till 10 år 2 gånger i veckan
  • 10-13 år 2-3 gånger i veckan
  • 14 år och uppåt – minst 3 gånger i veckan

Andra former av fysisk träning läggs utöver ovanstående – det är ungdomar, juniorer och framförallt seniorer som bör ha en högre träningsnivå. Härmed avses i första hand konditionsträning och styrketräning.

Övrigt:

Brottare som uppfyller rekommenderade träningsdoser samt uppvisar träningsflit, engagemang och hårt arbete, viljan att lära samt vara en god kamrat med respekt för andra skall av BrottarKlubben Snar PREMIERAS.

Tävling och träningsläger

Tävlingar och träningsläger skall balanseras efter brottarens ålder samt hur långt brottaren kommit i sin egen utveckling som brottare. Träningar och tävlingar sker på lokal, regional samt nationell/internationell nivå. För att få delta i tävlingar och träningsläger måste man ha erlagt klubbens medlemsavgift samt träningsavgift för gällande år/termin. Det är respektive tränare som avgör om brottaren skall delta i tävlingar och träningsläger utöver det ordinarie programmet. Tränarnas bedömnings­grund för att få delta i tävlingar och träningsläger är lika i alla träningsgrupper, d.v.s. samma kriterier gäller för alla.

Bedömningsgrunder:

  • Lokala tävlingar/träningsläger: Tränar ca 2 gånger i veckan, är en god kamrat med respekt för andra.
  • Regionala tävlingar/träningsläger: Tränar 2 gånger i veckan, visar viljan att lära samt är en god kamrat med respekt för andra.
  • Nationella/Internationella tävlingar/träningsläger: Tränar enligt rekommenderade träningsdoser samt uppvisar träningsflit, engagemang och hårt arbete, vilja att lära samt vara en god kamrat med respekt för andra.

Övrigt:

Prestation skall regelmässigt premieras samt uppmärksammas före resultat. Med prestation menas träningsflit, hårt arbete och engagemang.

OBS! Deltagande i tävlingar och träningsläger utöver de som fastlagts i klubbens tävlingsprogram för verksamhetsåret (se Tävlingskalendern) får endast ske efter styrelsens godkännande. Avsteg från denna bestämmelse kan medföra sanktioner!

Träningsgrupper

Brottarna delas in i olika träningsgrupper vilket innebär att hänsyn tas till utvecklingsnivå, ålder samt kamratskap i gruppen. Blir det nödvändigt med en prioritering mellan dessa två faktorer måste säkerheten för individ och grupp sättas främst.

 

Brottarlekis (f.n. sammanslagen med Brottarskolan)
För mycket unga brottare mellan 3 och 6 år.
I denna grupp tränar man en gång per vecka på rörelseövningar och koordination genom lekar. Här kan man även delta på BK Snars klubbtävling i maj varje år.

Brottarskolan
För unga brottare (nybörjare) mellan 6 och 9 år.
Även här tränar man en gång per vecka men med fler inslag av rena brottningsgrepp.
Förutom klubbmästerskapen kan man även delta på en eller två nybörjartävlingar i länet.

Knattegruppen
För unga brottare mellan 8 och 12 år, även nybörjare som uppvisar tillräcklig mognad.
Här tränar man koordination och smidighet en dag i veckan och brottningsgrepp den andra dagen i veckan. Här kan man börja tävla mer aktivt på de tävlingar som erbjuds i regionen.

Ungdomsgruppen
För de mer erfarna brottarna som är 10 år eller äldre.
I Ungdomsgruppen tränar man både styrka, teknik och smidighet under två kvällar i veckan.
De brottare som deltar i Ungdomsgruppen har möjlighet att delta på tävlingar över hela Sverige.

Utvecklingsgruppen 
För mycket erfarna brottare med stor utvecklingspotential.
De brottare som deltar i Utvecklingsgruppen har brottats i många år och tränar gemensamt tre gånger i veckan - förutom den egna träningen som de dessutom genomför 1-2 gånger per vecka.
Dessa brottare deltar i allt från nationella mästerskap till internationella tävlingar och landslagsläger.

 

För brottarna i nybörjar-, ungdoms- och utvecklingsgruppen gäller även att de skall komma väl förberedda och rätt utrustade till träning och tävling, hålla reda på tider och platser samt informera sina tränare eller ledare vid förhinder!

Uppdaterad: 19 SEP 2015 20:33 Skribent: Peter Backlund

140609_vk_puff2_340x135dpi (1)

 

 

 Lf Norrbotten

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Postadress:
BK Snar - Brottning
Hildursborg, Garnisonsgatan 1
96175 Boden

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info