Hoppa till sidans innehåll

Vad innebär det att vara brottarförälder?


Vad är det för skillnad mot andra idrotter?
Det de flesta föräldrar förknippar med brottning är att det är en individuell idrott där ens barn brottas mot en annan motståndare på en brottarmatta. Och det stämmer naturligtvis!
Men brottning är även en extremt gränsöverskridande idrott där man på träningarna umgås och tränar med både tjejer och killar i ett stort åldersomfång. Just denna härliga blandning gör att man får en väldigt stark klubbidentitet, både på och utanför mattan.
Och när vi far på en tävling så möts alla våra träningsgrupper under den gemensamma klubbidentiteten BK Snar. Detta gör att man på tävlingar ofta ser t.ex. 15-åringar instruera (och leka) med 8-åringar medan man väntar på sin tur att gå upp på mattan.
I BK Snar har vi uttryck detta i en enkel träningsfilosofi:
Vår filosofi är att träningen ska vara anpassad till varje barns utveckling: fysiskt, socialt och känslomässigt. Barn utvecklas väldigt olika fort och det kan därför skilja åtskilliga år i utveckling mellan barn som är lika gamla. Genom träning och tävling utvecklar barnen därför många olika egenskaper: snabbhet, teknik, smidighet, mental harmoni och så småningom även styrka.
För oss som föräldrar innebär denna starka klubbidentitet att man på tävlingar ofta står och hejar på andra barn från BK Snar - ibland t.o.m. lite mer högljutt än man själv inser... Och utanför tävlingarna så är det inte så ovanligt att vi spontant samlas för ett enkelt knytkalas i vårt klubbrum i källaren på Brottarnas Hus eller nåt annat trevligt.

 
Vad kommer nu detta att kosta?
Brottning är naturligtvis inget undantag från regeln att "idrott kostar pengar". Dock kan vi direkt bekräfta att brottning är en väldigt billig sport!
- På träning:
För att kunna delta i träningen krävs enbart ett par vanliga gymnastikskor och träningskläder. Oftast har man redan dettta hemma vilket gör att det blir ingen extra kostnad.
- På tävling:
I början kan man låna tävlingsdräkt av klubben (de så kallade trikåerna, en röd och en blå) och gymnastikskorna duger bra även på tävling när man är nybörjare. När man varit med ett tag och är säker att man vill satsa på brottning är det lämpligt att köpa brottarskor då de är smidigare skor som ger mer stadga i foten och är anpassade till brottarmattan.
Förutom tävlingsdräkt och brottarskor så förväntas brottarna delta på de obligatoriska tävlingsinmarscherna iförda en klubboverall. Sådana finns att köpa på Brottarnas Hus, prata med din lagledare.
Och som i alla andra klubbar måste man lösa ett klubbmedlemsskap - och utöver detta betalar man en träningsavgift vilken varierar beroende på vilken träningsgrupp man tillhör.
I dessa avgifter ingår en försäkring, en tävlingsslicens (för de lite äldre) samt alla tävlingsavgifter för våra regionala tävlingar.
Läs mer under 'Avgifter' för att få reda på aktuella kostnader.

 

Vilka förväntningar finns det på mig som förälder när det gäller arbete, försäljning och engagemang?
Även här skiljer sig brottning åt från många andra idrotter eftersom vi är många föräldrar som delar på ett fåtal större arbetsuppgifter.
Man kan dela in vårt föräldraarbete i tre huvudområden:
1 - Arbete på tävlingar:
Vi arrangerar minst två tävlingar varje år, Bodenbrottningarna i Oktober och Klubbmästerskapet i Maj.
På dessa tävlingar fördelas arbetspass ut till resepektive familj enligt principen "kan man inte komma är man ansvarig för att byta med någon annan".
2 - Arbete på projekt/arrangemang:
Vi deltar alltid på Skyltsöndag med försäljning av bl.a. hamburgare och korv samt att vi under våren har några städprojekt där vi samlas kvällstid för att på uppdrag av BEAB eller kommunen städa ett visst område.
Antal projekt varierar över åren, men vi är alltid intresserade av att få fler uppdrag så tveka inte att höra av dig till vår projektkommitte om du har ideer!
3 - Försäljning och lotterier: Trisslotter/Bingolotter/Sportlotter/Sockar/Korv/Lax - listan på vad vi sålt under åren kan göras lång! Vi vet att försäljning och lotterier ofta upplevs som jobbiga och därför jobbar vår lotterkommitte med att se till detta ska vara så enkelt och effektivt som möjligt. Har du ideer eller tankar kring detta så ta kontakt med dem!

 
Det här med att vara tränare verkar ju skoj - får man som förälder hjälpa till?
Absolut - vi har nästan alltid behov av fler som hjälper till! Det första du gör är att anmäla ditt intresse till din tränare eller lagledare. De diskuterar sedan detta med tränarchefen som i sin tur kommer att se över vilka tränarbehov vi har. Som blivande tränare finns det också en massa bra kurser att gå, både regionalt och nationellt.


Jaha - det här låter ju bra! Men vem kan hjälpa mig med mina andra funderingar?
I varje träningsgrupp finns det föräldrar som speciellt har tagit på sig uppgiften att ta hand om dig som är ny som brottarförälder. De kallas för Lagledare och vi tycker alla det är jätteviktigt att du känner dig välkommen till vår klubb och vår gemenskap!
Deras kontaktuppgifter hittar du här: Lagledare

Uppdaterad: 11 OKT 2012 20:21 Skribent: Pär Johansson

140609_vk_puff2_340x135dpi (1)

 

 

 Lf Norrbotten

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Postadress:
BK Snar - Brottning
Hildursborg, Garnisonsgatan 1
96175 Boden

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info